W wyposażeniu kuchni nie może zabraknąć młynka do soli i pieprzu. Są to przyprawy, których używają niemal wszyscy. Owszem, można je kupić już zmielone, ale tracą wtedy na jakości – mają gorszy aromat i smak. Przed zakupem młynka warto jednak dobrze się zastanowić, jaki wybrać.
To pozornie mały dylemat, ale kupować warto z rozmysłem. Nie potrzebujesz chyba w swojej kuchni niepotrzebnego gadżetu? Wybór musi opierać się na Twoich preferencjach. Jeżeli podstawowym kryterium jest dla Ciebie cena, nie będziesz miał żadnego kłopotu – już za niewielką kwotę kupisz trwały, ręczny młynek z ceramicznym mechanizmem, obudową z tworzywa sztucznego i systemem regulacji grubości mielenia. To estetyczny i trwały wybór.
Żeby odpowiedzieć sobie na to pytanie, musisz poznać zarówno zalety, jak i ewentualne wady obu rozwiązań. Młynki do soli i pieprzu ręczne mają zazwyczaj tradycyjny wygląd i mogą odgrywać rolę ozdoby zarówno kuchni nowoczesnej, jak i retro. Dzięki nim można precyzyjnie rozdrobnić sól i pieprz, a powolne mielenie pozwala zachować pełnię smaku i aromatu. Ich cena też jest niższa niż elektrycznych modeli. Jednak użycie ręcznych młynków wymaga pewnej siły i musisz o tym pamiętać.
Korzystając z elektrycznych młynków do soli i pieprzu, nie jest musisz się męczyć, ale za to baterie, które zasilają tego typu urządzenie, mogą wyczerpać się w trakcie mielenia. Młynki te są wydajne, mielą precyzyjnie i szybko. To ważne przy przygotowywaniu większej ilości posiłków, np. w restauracji. Przy wyborze tego typu urządzeń, dobrze zwrócić uwagę na takie parametry jak: obroty (warto wybrać sprzęt z silnikiem wolnoobrotowym, gdyż zbyt szybkie mielenie ziaren negatywnie wpływa na smak), wydajność (do użytku domowego wystarczą te mielące 45 g/min, w punktach gastronomicznych sprawdzają się te o wyższej wydajności), moc (te o mocy 100W rzadziej się zacinają).
To zależy od mechanizmu – czy jest ceramiczny czy stalowy. Ten pierwszy rozdrabnia ziarna pieprzu i soli, a nie miażdży je, co ma wpływ na smak. Młynki ceramiczne są relatywnie droższe, ale trwałe i ciche. Jeszcze trwalsze są młynki z mechanizmem stalowym, odpornym na korozję, tępienie i zarysowania, pracują jednak one nieco głośniej.
To również bardzo ważny aspekt. Wybieramy młynki nie tylko ze względu na ich funkcjonalność, ale też wygląd. Tradycyjny ręczny sprzęt drewniany sprawdza się w każdego rodzaju kuchni jako wyposażenie i jako ozdoba. Mniej miejsca mogą zająć lekkie, akrylowe modele, te plastikowe czy też ze stali nierdzewnej. Mają one zazwyczaj bardziej nowoczesny design. Dla wygody możesz wybrać młynki do soli i pieprzu w zestawach lub w formie 2 w 1, czyli podwójny młynek z dwiema komorami do mielenia osobno soli i pieprzu. Jeżeli już wiesz, jaki młynek do pieprzu i soli chcesz kupić, ale nie masz pomysłu, gdzie to zrobić, odwiedź e-kuchcikowo.pl – stronę sklepu z artykułami kuchennymi. Tam znajdziesz każdy rodzaj młynka. To rzecz, której w żadnej kuchni nie powinno zabraknąć.