Wczytuję dane...

Patelnie do naleśników (42 wyników)

Naleśniki to pełen energii posiłek na śniadanie lub obiad. Wyróżniamy wiele rodzajów tego pysznego i uwielbianego szczególnie przez najmłodszych dania. Dzięki rozmaitym farszom, możemy je serwować na słodko lub w wersji wytrawnej.  Jednak każdy, kto ma doświadczenie w przyrządzaniu tego posiłku wie, że największą trudnością jest usmażenie cienkich, elastycznych naleśników. Podstawą sukcesu jest odpowiedni wybór patelni do naleśników.



Czytaj więcej...

Patelnie do naleśników

Patelnie do smażenia naleśników są cienkie i mają powłokę, do której nie przywiera ciasto, umożliwiając w ten sposób uzyskanie naleśników odpowiednio elastycznych i łatwych do przeniesienia na talerz. Dzięki temu minimalizujemy także ilość używanego tłuszczu, co w znaczny sposób wpływa na jakość potrawy i nasze zdrowie. Patelnie naleśnikowe mają wygodne, obniżone brzegi, dzięki czemu łatwiej jest manewrować łopatką podczas obracania lub zdejmowania kolejnych sztuk.

Rodzaje patelni naleśnikowych

Producenci oferują szeroką gamę patelni do naleśników, zróżnicowanych zarówno pod kątem wielkości, jak i materiału, z którego są wykonane. Najczęściej dostępne są w rozmiarach o średnicy od 11 do 30 cm. Popularne i powszechnie stosowane są patelnie teflonowe, charakteryzujące się wspomnianym wcześniej rodzajem powłoki, która nie wymaga użycia dużej ilości tłuszczu. Teflon może jednak ulec zniszczeniu podczas stosowania metalowych sztućców, dlatego należy posiłkować się drewnianą łopatką.

Na szczególną uwagę zasługują patelnie stalowe, odporne na korozję, zarysowania i mechaniczne uszkodzenia. Są łatwe w utrzymaniu czystości i bezpieczne dla alergików, ponieważ nie wydzielają niebezpiecznych substancji. Najlepsze patelnie naleśnikowe z powłoką marmurkową są idealne do przyrządzania zdrowych i smacznych posiłków, gdyż nie wymagają dużej ilości tłuszczu, nie rdzewieją oraz równomiernie się nagrzewają.

Niezwykłymi parametrami cieszą się też patelnie naleśnikowe z powłoką granitową, która także umożliwia smażenie z minimalną ilością tłuszczu, a aluminiowy wkład zapewnia równomierne i szybkie nagrzewanie się naczynia oraz łatwość w jego czyszczeniu. Wybór patelni naleśnikowej zależy od preferencji użytkownika, jednak zawsze należy zwracać uwagę na to, z jakiego materiału jest wykonana, aby odpowiednio o nią zadbać. Równie ważne jest jej grube dno, nieodkształcające się i zapewniające stabilność podczas smażenia. Odpowiednio dobrana do naszych potrzeb patelnia, gwarantuje przygotowanie szybkich, zdrowych i smacznych naleśników.

Sortuj według: