Wczytuję dane...

Z jakiego materiału garnki są najlepsze?

Garnki stanowią podstawowe wyposażenie każdej kuchni. To dzięki nim mamy możliwość przygotowywania różnego rodzaju potraw. Umożliwiają nam zarówno smażenie jak i gotowanie, a więc są dosyć uniwersalnymi narzędziami. Na rynku można spotkać wiele różnych rodzajów garnków, które zostały wykonane z różnorodnych materiałów. Niektóre dostosowane są do konkretnych rodzajów kuchenek, inne dobrze sprawują się na wszystkich z nich. Ze względu na ogromny wybór tego typu produktów, bardzo dużo osób zadaje pytanie: jakie garnki kupić? Z tego względu postanowiliśmy przygotować poniższy poradnik, w którym udzielamy odpowiedzi na to pytanie. Serdecznie zapraszamy wszystkich zainteresowanych do lektury.


Jakie garnki są najlepsze?

Ze względu na ilość dostępnych na rynku produktów i ich wariantów, bardzo ciężko jest jednoznacznie wskazać, które garnki są najlepsze. Niektórzy powiedzą, że te uniwersalne, inni - że te wykonane z konkretnych materiałów, jednak jak wszyscy doskonale wiemy - prawda zawsze leży gdzieś pośrodku. Dlatego też nie będziemy wskazywać na konkretny rodzaj garnków i nie powiemy wam - o, patrzcie, te są najlepsze, a wskażemy, które z nich mogą sprawdzić się najlepiej w konkretnych przypadkach. Jednym z najczęściej spotykanych rodzajów garnków są garnki stalowe To bardzo trwały materiał, który jest też niezwykle uniwersalny. Zazwyczaj garnki wykonane z tego materiału można bez problemu wykorzystywać na kuchenkach dowolnego rodzaju. Bardzo dobrze przewodzą i trzymają ciepło, świetnie nadają się do gotowania wręcz wszystkiego, dlatego można je spotkać zarówno w wielu domach, jak i lokalach gastronomicznych. Całkiem sporą popularnością cieszą się także garnki marmurowe. Są one wykonane z najwyższej jakości materiału i charakteryzują się oryginalnym wzornictwem, dzięki czemu często spotykane jest serwowanie potraw bezpośrednio w tych garnkach. Mniejszą popularnością cieszą się natomiast garnki żeliwne, a szkoda, bo mają bardzo dużo zalet. Najlepiej sprawdzają się jednak podczas przygotowywania potraw, które wymagają bardzo długiego gotowania.

Jakie garnki są najzdrowsze?

To nieco inna metoda podziału tych akcesoriów, jednak równie efektywna. Wszyscy doskonale wiemy (chociażby z zajęć z chemii w szkole), że niektóre materiały mogą być szkodliwe dla naszego zdrowia. Z różnych względów jednak można je znaleźć w rozmaitych produktach codziennego użytku, takich jak właśnie garnki. Za najzdrowsze uznaje się garnki, które posiadają powłokę ceramiczną. Dzieje się tak, ponieważ materiał ten nie wydziela żadnych szkodliwych substancji podczas obróbki cieplnej czy przy kontakcie z jedzeniem. Na drugim miejscu znajdują się natomiast garnki wykonane ze stali nierdzewnej, należy jednak uważać, wybierając naczynia ze stali 18/10 (18% chromu i 10% niklu), jeśli ma się alergię na te związki metaliczne.