Wczytuję dane...

Jak wybrać najlepszą patelnię do smażenia?

Podział patelni do smażenia w zależności od przygotowywanych potraw

Aby posiadać, choć minimalne rozeznanie, jeśli chodzi o poszczególne rodzaje patelni, nie trzeba być od razu najlepszym szefem w kuchni. W końcu tego rodzaju akcesorium jest niezbędne nie tylko do pracy profesjonalistów, ale także w zaciszu domowym, gdzie zachodzi potrzeba samodzielnego przygotowywania różnorodnych potraw od podstaw. Dobrze więc wiedzieć, jak umiejętnie wybrać najlepszą patelnię do smażenia. Aby to zrobić, najpierw musisz poznać podstawowy podział tego rodzaju sprzętów ze względu na rodzaj przygotowywanego dania.

Patelnia klasyczna

To podstawowy rodzaj patelni, która z pewnością znajduje się w każdym domu. Dzieje się tak z powodu jej uniwersalności - dzięki niej możesz przygotować wiele potraw, nawet tych, w których nie zaleca się użycia nadmiernej ilości tłuszczu. Patelnia klasyczna posiada niskie brzegi oraz płaskie dno, na którym z łatwością podsmażysz mięso, warzywa czy grzyby.

Głęboka patelnia/wok

W przeciwieństwie do najbardziej klasycznego typu patelni ta propozycja od razu wyróżnia się w kuchennej szafce. Wszystko przez jej specjalną budowę, gdzie uwagę zwracają przede wszystkim wysokie brzegi. W przypadku przygotowywania posiłków bazujących na składnikach kuchni azjatyckiej można mówić o wykorzystaniu specjalnej głębokiej patelni, czyli woka. Dzięki temu, że patelnia typu wok jest głęboka, może służyć do szybkiego i efektywnego przygotowywania potraw, których składniki gotuje się razem jak np. risotto, paella, chilli con carne, leczo, owoce morza z ryżem i wiele innych dań orientalnych. Wok doceniają również miłośnicy makaronów, które można łączyć z przeróżnymi dodatkami i sosami.

Patelnia do naleśników

Szukasz najlepszej patelni do smażenia tej słodkiej propozycji na rodzinne śniadania? Świetnie sprawdzi się specjalnie do tego celu przeznaczony sprzęt, dzięki któremu smażenie nawet wielu sztuk naleśników na raz przestanie być problemem. Specjalnie wyprofilowana patelnia do naleśników posiada wyjątkowo niskie brzegi, co pozwala na łatwe i skuteczne ich przewracanie. Jeśli zastanawiasz się, jaka patelnia do smażenia bez tłuszczu będzie najlepsza, koniecznie rozważ zakup specjalnego sprzętu do przygotowywania naleśników.

Patelnia do jajek

Wśród miłośników śniadań na słono nie brakuje wielbicieli klasycznych jajek sadzonych, które świetnie sprawdzają się solo lub z bekonem. Ich przygotowywanie zawsze sprawiało Ci problem? W naszym sklepie znajdziesz specjalną patelnię do jajek ze wgłębieniami, dzięki którym każda sztuka pozostanie na miejscu i zachowa kształt.

Jaka patelnia do smażenia będzie najlepsza? Tworzywo i powłoka

Oprócz powyższego podziału, patelnie można rozróżnić także ze względu na materiał, z jakiego są wykonane. Jeśli zastanawiasz się, jaka patelnia do smażenia bez tłuszczu będzie najlepsza, rozważ zakup patelni granitowej. Świetnie sprawdzają się również patelnie marmurowe oraz patelnie żeliwne.