Wczytuję dane...

Czym kierować się, kupując garnek do gotowania na parze?

Jeszcze kilka lat temu garnki do gotowania na parze były w naszym kraju rzadkością. Zazwyczaj wykorzystywano je wyłącznie w gastronomii, a w domach próżno było ich szukać. Jednak wraz z upływem lat i wzrostem społecznej świadomości dotyczącej korzyści płynących ze zdrowego odżywiania zdecydowanie zyskały one na popularności. W tym artykule omawiamy, czym właściwie są garnki do gotowania na parze, jakimi właściwościami różnią się poszczególne modele oraz jaki garnek do gotowania na parze wybrać.

Garnek do gotowania na parze – co to takiego?

Z technicznego punktu widzenia najbardziej podstawowe garnki do gotowania na parze nie różnią się zbytnio od ganków klasycznych. Główną zmianą jest tutaj specjalna wkładka, którą nakłada się na zwyczajne naczynie. Ma ona nieco zmieniony kształt u podstawy – zazwyczaj jest to specjalne wcięcie, dzięki czemu może bez problemu się utrzymać na krawędzi garnka. Wspomniane wcięcie jest identycznych wymiarów co średnica pokrywki, dzięki czemu wkładka nie wpada do środka, a stabilnie utrzymuje się na samej górze. Dno tego elementu jest perforowane, a przez niewielkie otwory do wkładki dostaje się para wodna, w której gotują się potrawy. Cały proces gotowania w takim garnku jest dosyć prosty. Najpierw zdejmujemy nakładkę i wypełniamy bazowy garnek wodą do konkretnego poziomu. Następnie zakładamy ją ponownie i umieszczamy w niej to, co chcemy ugotować na parze. Całość przykrywamy pokrywką i stawiamy na średnim ogniu, po czym doprowadzamy wodę w dolnej części do wrzenia. Wrząca woda zmienia się w parę, która poprzez otwory w dnie nakładki dostaje się do jej środka, gdzie znajduje się nasze danie. Jak więc widać, sama konstrukcja garnka tego typu nie należy do skomplikowanych. Mimo to jego wybór nie należy do najłatwiejszych. Istnieje wiele czynników, które mogą mieć wpływ na dobór konkretnego modelu. Poniżej przedstawiamy kilka z nich.

Garnek do gotowania na parze – jaki wybrać?

Decyzja, jaki garnek do gotowania wybrać, zależy od naszych potrzeb, preferencji, możliwości oraz od tego, jaki rodzaj kuchenki posiadamy w domu. Podczas zakupów należy szczególnie zwrócić uwagę na ten ostatni element, ponieważ garnki do gotowania na parze na indukcję nie zawsze będą nadawać się też na gaz i odwrotnie – nie zawsze garnek do gotowania na parze na gaz będzie dobrze współpracował z indukcją. Na całe szczęście w zdecydowanej większości garnki ze stali nierdzewnej do gotowania na parze i nie tylko zazwyczaj mogą być używane z dowolnym źródłem ciepła, jednak należy zawsze pamiętać, aby się co do tego upewnić. Wspomnieliśmy o materiale, a konkretniej – o stali nierdzewnej. To właśnie z tego stopu najczęściej wykonywane są dostępne dziś na rynku garnki do gotowania na parze. Charakteryzuje się on niebywałą trwałością, doskonale przewodzi ciepło, a z akcesoriów z niego wykonanych korzystać można na dowolnej kuchence. Dla wielu osób istotnym kryterium może być rozmiar samego garnka oraz liczba nakładek, z którymi jest on dostarczany. Istotną kwestią w przypadku garnków do gotowania na parze jest także ich głębokość. Do środka musi zmieścić się sporo produktów, a więc przeważnie nie są to naczynia tzw. płaskie, a raczej wyższe i głębsze. Spore znaczenie ma także grubość stali nierdzewnej, z której są one wykonane – im grubsza, tym w zasadzie lepiej. Ostatnią kwestią jest przykrywka i odpowiednie uchwyty. Ten pierwszy element będzie absolutnie obowiązkowy. Najlepiej też, aby była to szklana, przejrzysta pokrywa wyposażona w odpowietrznik. Dzięki temu będziemy widzieć bez otwierania garnka, czy nasze jedzenie jest już gotowe. Odpowiednie uchwyty gwarantują natomiast stabilność przy przenoszeniu, a jeśli są dodatkowo zabezpieczone np. silikonowymi nakładkami, to zmniejsza się ryzyko poparzenia podczas transportu garnka z miejsca na miejsce. Dzięki garnkowi na parę mamy możliwość gotowania zdrowej żywności bez dodatku soli i tłuszczów, jednocześnie zachowując minerały i witaminy w przygotowywanych produktach. Jest to więc świetna opcja dla osób stosujących różnego rodzaju diety i dbających o linię.