Wczytuję dane...
Jak zrobić domowy makaron?

Jak zrobić domowy makaron?

Dania z makaronem cieszą się ogromną popularnością. Są nie tylko smaczne, ale również bardzo syte. Doskonale sprawdzają się one na obiad, a także na kolacje, także te bardziej wystawne. Choć potrawy z gotowym makaronem są dobre, to nie dorównują tym przygotowywanym na bazie makaronu domowego. Zatem, jeśli chcesz rozpieścić swoje kubki smakowe lub zaskoczyć domowników bądź gości pysznym daniem, zapoznaj się z naszym artykułem zawierającym informacje, jak zrobić makaron domowy.

Co jest potrzebne do przygotowania domowego makaronu?

Domowy makaron można przygotować na dwa sposoby - ręcznie lub przy użyciu maszynki do makaronu. Pierwszy sposób jest bardziej czasochłonny, dlatego coraz więcej osób wybiera drugą opcję. Zaawansowane maszynki umożliwiają nie tylko wykrwawianie, ale również rozwałkowywanie ciasta na pożądaną grubość.

Jednak niezależnie od tego, czy przygotowujemy makaron ręcznie, czy też przy użyciu specjalnego sprzętu, musimy przyrządzić ciasto. Do niego potrzebujemy:

  • szklankę mąki pszennej
  • 2 żółtka średnich jaj
  • 1 średnie jajko
  • łyżkę oliwy
  • ⅓ łyżeczki soli

Makaron domowy - jak zrobić?

Jeśli przygotowałeś już składniki na domowy makaron, czas zacząć działać. Na początku wysyp na stolnicę mąkę, zrób w niej dołek i wbij do niego 1 całe jajko oraz dwa żółtka. Następnie dodaj sól, łyżkę oliwy lub oleju i połącz ze sobą wszystkie składniki. W kolejnym kroku zagniataj ciasto do środka, aż stanie się odpowiednio gładkie i jednolite. Pamiętaj, że zagniatanie może zająć nawet 20-60 minut

Gdy ciasto będzie miało odpowiednią konsystencję, uformuj je w kulkę, zawiń w folię i odstaw do lodówki na minimum jedną godzinę. Po upływie tego czasu wyłóż ciasto na stolnicę i podziel na 3 części (2 z nich schowaj do lodówki).

Kolejny krok zależy od tego, czy wykonujesz makaron ręcznie, czy przy pomocy maszynki. Jeśli wybrałeś pierwszą opcję, rozwałkuj ciasto, zawiń je w rulonik, a następnie wykrawaj kluski przy użyciu ostrego noża. W kolejnym kroku umieść je w misce i lekko oprósz mąką. Na tym etapie makaron nadaje się już do gotowania.

Jeśli jednak zdecydowałeś się zrobić makaron przy pomocy zaawansowanej maszynki, możesz go rozwałkować i powykrawać właśnie przy użyciu tego sprzętu. Z pewnością znacznie przyspieszy to cały proces.

Jeśli zastanawiasz się, gdzie można kupić maszynki do makaronu, zapraszamy do zapoznania się z naszą ofertą: https://e-kuchcikowo.pl/maszynki-do-makaronu. Dysponujemy zarówno prostymi maszynkami do wykrawania, jak i bardziej zaawansowanymi sprzętami, które mają również funkcję rozwałkowywania ciasta.