Wczytuję dane...

Deska do krojenia - jaka najlepsza? - e-kuchcikowo.pl

Deska do krojenia to nieodzowny element każdej kuchni. Choć w naszych domach od lat jej domyślną postacią jest deska drewniana, niewiele osób zdaje sobie sprawę z innych jej rodzajów. Obecnie na rynku znajdziemy tego typu artykuły, które nie ulegają zarysowaniom, są stabilniejsze, mniej chłonne oraz bardziej higieniczne. Jaka deska do krojenia będzie więc najlepszym wyborem?

Deska do krojenia – jaką wybrać?

Do przygotowania skomplikowanych i wykwintnych dań, jak również zwykłych kanapek, niezbędna jest deska do krojenia. Jaka będzie najlepsza w danym przypadku?

Drewniane deski do krojenia, choć tradycyjne, wcale nie odeszły do lamusa, zyskały jednak nowe odsłony, a w nich korzystne właściwości. Warto postawić na produkt wykonany z twardego drewna, zaimpregnowanego jadalnym olejem, dzięki któremu nie będzie ono wchłaniać dużych ilości wody. Dobrym pomysłem będą wszelkie deski z akacji. Materiał wykonania daje nam pewność, że noże się nie ulegną stępieniu.

Podobnie rzecz się ma z deskami bambusowymi, które ponadto uważane są za rozwiązanie ekologiczne ze względu na szybki wzrost surowca. Co więcej, wysycha znacznie szybciej, co ogranicza ryzyko rozwoju bakterii, a poprzeczne ułożenie trawy bambusowej zapobiega zbyt intensywnemu wsiąkaniu płynów. Jeśli zastanawiamy się, jaka deska do krojenia jest odporna na zużycie, wyroby z bambusu będą doskonałym rozwiązaniem.

Na pytanie “jaka deska do krojenia jest tania, lekka i higieniczna?” odpowiedź jest prosta – plastikowa. Podobnie jak drewniana nie tępi noży, a ponadto jest od niej znacznie bardziej odporna na pochłanianie zapachów, co jest dużym plusem.

 

Deska do krojenia – jaka najlepsza?

Każdy z materiałów, z których powstają deski do krojenia, ma swoje zalety i wady. Wyroby z drewna wymagają większej pielęgnacji ze względu na swoją chłonność, która może prowadzić do rozwoju bakterii. Po każdym myciu należy dokładnie wycierać je do sucha, a dla zachowania żywotności – regularnie impregnować. Nie nadają się także do mycia w zmywarce. Deski plastikowe natomiast zużywają się dużo szybciej.

Ze względu na powyższe, często pada pytanie “jaka deska do krojenia najzdrowsza?”. Choć przyjmuje się, że deski plastikowe są bardziej higieniczne, odpowiednio zadbana, wysokiej jakości deska drewniana może okazać się równie wartościowa w tej kwestii. Wybór produktu zależy tak naprawdę od indywidualnych preferencji oraz ilości czasu, którą chcemy poświęcić na pielęgnację artykułów kuchennych.