Pierwszą kwestią, o którą należy zadbać, jest odpowiednie narzędzia. Nawet najlepszy przepis nie zamieni się w pyszną potrawę, gdy używać będziemy naczynia o metalicznym posmaku. Warto zainwestować w wysokiej jakości garnek, aby gotowanie stało się czystą przyjemnością. Doskonałą firmą jest KLAUSBERG, którego garnki są trwałe i różnej pojemności. W tym przepisie przyda się naczynie o pojemności 1,8 l, który można znaleźć tutaj: https://e-kuchcikowo.pl/8146-klausberg-garnek-z-pokrywa-18-l-kb-7211.
Kolejną kwestią, o którą należy zadbać, aby zrealizować przepis na dobrą zupę grzybową, jest zaopatrzenie się w grzyby leśne. Można je pozbierać jesienią, jednak jeśli nie znasz się na grzybach, lepiej kupić gotowe, wysuszone grzyby. Mogą być to np. prawdziwki lub borowiki. Potrzebnych będzie ich około 500 g (świeżych). Jeśli posiadasz suszone, to nie problem, jednak musisz zacząć przyrządzać ten przepis dzień wcześniej. Zastosuj 400 g grzybów suszonych i zalej je wrzątkiem. Pozostaw na noc, aby zmiękły. Jeśli jednak używasz grzybów świeżych dokładnie je umyj i obierz.
Cebulę i czosnek pokrój i podsmaż na wybranym tłuszczu, w garnku bądź na patelni. Pokrój grzyby i podsmaż całość jeszcze przez chwilkę. Obierz ziemniaki i pokrój je w nieregularne kształty. Następnie ponów tę czynność z pozostałymi warzywami. Dodaj warzywa do podsmażonej cebuli i zalej całość bulionem. Jeśli Twoim wyborem była patelnia, przełóż podsmażone warzywa do garnka i następnie zalej całość bulionem. Gotuj na małym gazie pod przykryciem aż warzywa będą miękkie (około 15-20 minut). Na koniec wygospodaruj pół szklanki wywaru i dodaj do niej śmietankę. Warto zrobić to w ten sposób, aby uniknąć zważenia się śmietanki. Dodać i doprawić do smaku. Tak przygotowane danie można ozdobić na talerzu np. pietruszką. Smacznego!
Jeśli potrzebujesz zaopatrzyć się z lepszej jakości sprzęt kuchenny, zapraszamy do zapoznania się z ofertą naszego sklepu.