Wczytuję dane...
Przepis na domową szynkę

Przepis na domową szynkę

Domowa szynka jest doskonałym rozwiązaniem, które docenią najwięksi smakosze mięsa. Cały proces jest pod naszym czujnym okiem, dzięki czemu możemy zaopatrzyć się w najwyższej jakości składniki. Pozwoli nam to na zadbanie o każdy, nawet najmniejszy detal, co jest szczególnie istotne w przypadku przygotowywania jedzenia. Jaki jest najlepszy przepis na szynkę, aby po jej skosztowaniu wzbudziła zachwyt i rozpływała się w ustach?

Pyszna szynka domowa - przepis

Decydując się na wykonanie domowej szynki, mamy pewność, że przyrządzone przez nas mięso nie będzie zawierało niekorzystnych dla naszego i naszej rodziny zdrowia substancji. Jednak, aby mieć gwarancję jakości, powinniśmy wykonać zakupy w sprawdzonym i zaufanym mięsnym bądź sklepie z ekologiczną żywnością.

Domowa szynka, przepis - składniki

Do wykonania domowej szynki będziemy potrzebowali około 1,5 kg szynki z tłuszczem, 3-4 ząbki czosnku, sól peklowaną, ziele angielskie, liście laurowe, a także 2 łyżki mieszanki ulubionych przypraw. Kolejnym ważnym aspektem jest zaopatrzenie się w niezbędne akcesoria, czyli siatkę wędliniarską, worki do zgrzewarki, szybkowaru, piekarnika oraz termometr do kontrolowania temperatury. Możemy również zainwestować w profesjonalne urządzenie, jakim jest szynkowar, które znacząco ułatwi cały proces przygotowania szybki.

Smaczna, domowa szynka - sprawdzony przepis

Pierwszym krokiem do przygotowania smacznej, wysokiej jakości szynki, który musimy wykonać, jest jej odpowiednie oczyszczenie i umycie. Kiedy szynka będzie gotowa, możemy nakłuć ją w kilku miejscach przy użyciu widelca, a następnie przygotować garnek z 2 l wody, przyprawami oraz czosnkiem. W momencie osiągnięcia przez wodę pokojowej temperatury dodajemy odpowiednią ilość soli. Szynkę wkładamy do wody, tak, aby cała była w niej zanurzona i wstawiamy do lodówki na ok. 5-7 dni. Warto na bieżąco sprawdzać stan mięsa, aby upewnić się, że wszystko jest z nim w porządku. Po kilku dniach płuczemy ją w czystej wodzie, a gdy wyschnie, nacieramy przygotowaną mieszanką przypraw i związujemy specjalnym sznurkiem.

Ostatnim krokiem jest obróbka cieplna, do której możemy wykorzystać szynkowar, gdzie wkładamy szynkę do dwóch woreczków, a całe urządzenie szczelnie zamykamy. Parzymy ją przez około 75 minut, a następnie wyciągamy i pozostawiamy do wystygnięcia. Na drugi dzień możemy skosztować przygotowanego mięsa, które z pewnością subtelnie pobudzi nasze kubki smakowe i pozwoli na delektowanie się samodzielnie przyrządzoną szynką. Smacznego!