Domowa szynka jest doskonałym rozwiązaniem, które docenią najwięksi smakosze mięsa. Cały proces jest pod naszym czujnym okiem, dzięki czemu możemy zaopatrzyć się w najwyższej jakości składniki. Pozwoli nam to na zadbanie o każdy, nawet najmniejszy detal, co jest szczególnie istotne w przypadku przygotowywania jedzenia. Jaki jest najlepszy przepis na szynkę, aby po jej skosztowaniu wzbudziła zachwyt i rozpływała się w ustach?
Decydując się na wykonanie domowej szynki, mamy pewność, że przyrządzone przez nas mięso nie będzie zawierało niekorzystnych dla naszego i naszej rodziny zdrowia substancji. Jednak, aby mieć gwarancję jakości, powinniśmy wykonać zakupy w sprawdzonym i zaufanym mięsnym bądź sklepie z ekologiczną żywnością.
Do wykonania domowej szynki będziemy potrzebowali około 1,5 kg szynki z tłuszczem, 3-4 ząbki czosnku, sól peklowaną, ziele angielskie, liście laurowe, a także 2 łyżki mieszanki ulubionych przypraw. Kolejnym ważnym aspektem jest zaopatrzenie się w niezbędne akcesoria, czyli siatkę wędliniarską, worki do zgrzewarki, szybkowaru, piekarnika oraz termometr do kontrolowania temperatury. Możemy również zainwestować w profesjonalne urządzenie, jakim jest szynkowar, które znacząco ułatwi cały proces przygotowania szybki.
Pierwszym krokiem do przygotowania smacznej, wysokiej jakości szynki, który musimy wykonać, jest jej odpowiednie oczyszczenie i umycie. Kiedy szynka będzie gotowa, możemy nakłuć ją w kilku miejscach przy użyciu widelca, a następnie przygotować garnek z 2 l wody, przyprawami oraz czosnkiem. W momencie osiągnięcia przez wodę pokojowej temperatury dodajemy odpowiednią ilość soli. Szynkę wkładamy do wody, tak, aby cała była w niej zanurzona i wstawiamy do lodówki na ok. 5-7 dni. Warto na bieżąco sprawdzać stan mięsa, aby upewnić się, że wszystko jest z nim w porządku. Po kilku dniach płuczemy ją w czystej wodzie, a gdy wyschnie, nacieramy przygotowaną mieszanką przypraw i związujemy specjalnym sznurkiem.
Ostatnim krokiem jest obróbka cieplna, do której możemy wykorzystać szynkowar, gdzie wkładamy szynkę do dwóch woreczków, a całe urządzenie szczelnie zamykamy. Parzymy ją przez około 75 minut, a następnie wyciągamy i pozostawiamy do wystygnięcia. Na drugi dzień możemy skosztować przygotowanego mięsa, które z pewnością subtelnie pobudzi nasze kubki smakowe i pozwoli na delektowanie się samodzielnie przyrządzoną szynką. Smacznego!