Chociaż jest to przepis na grillowanego łososia, wcale nie jest przeznaczony tylko na sezon grillowy. Wystarczy, że posiadamy patelnię grillową, a tą pyszną rybą będziemy mogli się raczyć przez cały rok. Warto w tym celu zaopatrzyć się w taki model, który wykonany został z materiałów wysokiej jakości. Dobre patelnie, korzystne cenowo znajdziesz tutaj.
Składniki:
Przepis:
W pierwszej kolejności wyciskamy sok z cytryny. Rybę kroimy na kawałki wedle uznania i polewamy ją uzyskanym sokiem. Przyprawy łączymy ze sobą, a następnie nacieramy nimi mięso. Warto odstawić je na co najmniej godzinę, aby było bardziej aromatyczne, choć nie jest to konieczne. Grill rozgrzewamy i łososia grillujemy po około 5 minut z każdej strony, w zależności od grubości płatów. Pamiętajmy, żeby najpierw smażyć stronę, na której znajduje się skóra – zapobiegnie to nadmiernemu kurczeniu się mięsa. Ryba jest gotowa, kiedy powierzchnia jest ścięta, a środek elastyczny.
Łosoś świetnie komponuje się z kawałkami grillowanych ziemniaków. Do tego podać można grillowaną paprykę, cukinię czy pomidora. Do łososia pasują także warzywa zielone takie jak szpinak, szparagi, czy brokuły.
Świetnym dodatkiem okażą się również oliwki oraz masło ziołowe bądź czosnkowe. Łososia można podać także z kaszą, najlepiej o łagodnym smaku, i ryżem – tutaj dobrze sprawdzi się parboiled lub biały długoziarnisty.
Oprócz tego, że ta popularna morska ryba bogata jest w składniki odżywcze, zmniejsza także ryzyko wielu chorób, między innymi układu pokarmowego, krwionośnego i immunologicznego. Zawiera minimalną ilość toksyn, a także jest niezwykle zdrowa dla serca.
Jej spożywanie wspomaga ponadto wchłanianie wapnia, a co za tym idzie – zapobiega rozwojowi osteoporozy, przeciwdziałają złamaniom kości i zapaleniom stawów. To wszystko razem wzięte sprawia, że dania z łososia są niezwykle korzystne dla naszego zdrowia.