Zupy przez wielu nadal są dość niedoceniane, jednak bardzo niesłusznie. To właśnie zupa może być wykorzystywana na wiele sposobów - jako danie główne lub aromatyczna przystawka. Treściwa zupa krem doskonale zaspokaja głód, dlatego jak najbardziej można traktować ją jako autonomiczny posiłek. Jednak nie tylko z tego powodu warto znać przepis na pyszny krem z dyni. Dynia jest przecież warzywem bogatym w wiele wartościowych witamin oraz beta-karoten. Z punktu widzenia zdrowotnego jest on wyjątkowo istotny, ponieważ potwierdzono jego skuteczne działanie w kierunku obniżania poziomu złego cholesterolu. Wykorzystywanie przepisu na krem z dyni jest więc nie tylko znacznym ułatwieniem w planowaniu obiadu, ale także krokiem do zdrowszego odżywiania, przynoszącego wymierne efekty. Poza tym zupa krem z dyni jest wyjątkowo smaczna, zachwycając wyraźnym posmakiem przypraw. W prostym przepisie na krem z dyni uwagę zwraca także wykorzystanie chrupiących grzanek, które stanowią doskonałe przeciwieństwo gładkiego kremu z pomarańczowego warzywa.
Pierwszym punktem przygotowań każdego dania są dobrej jakości akcesoria. Znajdziesz je w naszym sklepie - garnki, patelnie i wiele innych.
W przypadku zup najważniejsza jest odpowiednia jakość użytych warzyw. To właśnie na nich opiera się wyjątkowy smak całego dania. Również w przypadku przepisu na pyszny krem z dyni najważniejszym punktem przygotowań jest wybór odpowiedniej dyni. Do przygotowania aromatycznej zupy krem doskonale sprawdzi się słodka dynia hokkaido, której miąższ po obróbce termicznej staje się wyjątkowo miękki, co dodatkowo ułatwia przygotowanie aksamitnego kremu.
Do zrealizowania prostego przepisu na krem z dyni z grzankami potrzebujesz:
Z dyni wydobyć miąższ. Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć na niej pokrojoną w półksiężyce cebulę, po chwili dodać imbir. Marchewkę, ziemniaki i paprykę pokroić w kostkę i dodać na patelnię. Następnie dodać dynię i zalać wszystko bulionem. Gotować do miękkości. Na koniec dodać śmietankę i zblendować na gładki krem. Bułki do grzanek pokroić i smażyć zarumienienia. Na koniec dodać masło. Podawać z zupą krem z dyni.
Smacznego!