Wczytuję dane...
Przepis na zupę szparagową

Przepis na zupę szparagową

Kiedy i jak zrobić zupę szparagową?

Zupa to idealny posiłek dla niezdecydowanych, którzy niekoniecznie mają w danej chwili ochotę na ciężkie dania złożone z kilku składowych. Zupa, dzięki dużej zawartości wody, przyswaja się dużo łatwiej, a w dodatku nawadnia. Przepis na zupę szparagową warto wykorzystać także w ciepłe dni, kiedy to ciężko jest zmotywować się do spędzania dłuższego czasu w kuchni. Jak zrobić zupę szparagową? To wyjątkowo prosty proces, niewymagający skomplikowanych przygotowań ani trudno dostępnych składników. Zupę szparagową z łatwością przygotujesz nawet gdy gotowanie nie jest Twoim ulubionym zajęciem. Musisz jedynie pamiętać o odpowiednim wyposażeniu, aby zrealizować przepis na zupę szparagową. Nie posiadasz go? Zajrzyj do naszego sklepu internetowego - znajdziesz tam szeroki wybór najpopularniejszych akcesoriów wykorzystywanych w kuchni, w tym garnki, talerze i wiele innych - wszystko co potrzebne do przygotowania, a następnie serwowania przepysznej zupy szparagowej!

Przepis na zupę szparagową - dlaczego warto włączyć ją do swojej diety?

Warto zapamiętać, jak zrobić zupę szparagową, a następnie zadbać o to, aby tej wyjątkowej zupy nie zabrakło w Twoim jadłospisie. Dlaczego? Przede wszystkim z uwagi na dobroczynne właściwości regularnego spożywania szparagów. Zawierają one dużo błonnika, tym samym wspomagając trawienie. Przepis na zupę szparagową to sposób na przygotowanie aromatycznego wywaru, który wspomoże wątrobę w procesie usuwania toksyn.

Jak zrobić zupę szparagową - przepis

Składniki:

  • 1 litr bulionu (najlepiej drobiowego lub warzywnego)
  • 0,5 kg ziemniaków
  • 500 g szparagów
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 2,5 łyżki masła klarowanego
  • 3 ząbki czosnku
  • mały pęczek koperku
  • mały pęczek szczypiorku

Wykonanie:

Jak zrobić zupę szparagową? Zacznij od podsmażenia pokrojonych ziemniaków w garnku (najlepiej na maśle klarowanym). Dodaj czosnek i podsmażaj do zarumienienia, po czym wlej bulion i gotuj do miękkości ziemniaków, czyli ok. 15 minut. Szparagi pokrój (z wyjątkiem główek), a następnie dodaj je do ziemniaków. Po zestawieniu z ognia dodaj do zupy śmietanę, wcześniej dodając do niej kilka łyżek wywaru. Gotową zupę szparagową przelej do miseczek, udekoruj posiekanym szczypiorkiem oraz koperkiem.

Smacznego!

Polecane produkty z naszego sklepu: