Wczytuję dane...
Przepis na kurczaka z woka

Przepis na kurczaka z woka

Kuchnia azjatycka zyskuje coraz większą popularność w naszym kraju i trudno się temu dziwić, gdyż potrawy ze Wschodu są zazwyczaj bardzo smaczne, zdrowe i często stosunkowo proste do przygotowania.

W poniższym artykule podpowiemy Ci, jak przygotować aromatycznego kurczaka z woka, który będzie doskonałą propozycją zarówno na zimowe obiady, jak i letnie kolacje. Nasz przepis jest szybki do wykonania, a danie możesz przygotować ze składników dostępnych w większych sklepach.

Przepis na kurczaka z woka – składniki


Pierś z kurczaka – około 400 gramów
Marchewka – 1 sztuka
Czerwona papryka – 1 sztuka
Żółta papryka – 1 sztuka
Czosnek – 1 ząbek
Świeży imbir – 2 centymetry
Cebula średniej wielkości – 1 sztuka
Orzechy nerkowca – 25–50 gramów, zależnie od preferencji
Szczypiorek – 25 gramów
Sól – 1 łyżeczka
Pieprz – 1 łyżeczka
Limonka – 1 sztuka
Chili – 2 łyżeczki
Sos sojowy – 100 mililitrów
Olej – 2 łyżeczki

Kurczak z woka – przepis

Podstawą podczas przygotowywania dania według tego przepisu jest wykorzystanie woka. Jeżeli jesteś zainteresowany kupnem wysokiej jakości akcesoriów kuchennych, zachęcamy Cię do zapoznania się z ofertą naszego sklepu. Znajdziesz w niej woki wykonane z trwałych, bezpiecznych materiałów, które pozwolą Ci na przyrządzenie wielu pysznych, azjatyckich potraw.

Jak przygotować kurczaka z woka według przepisu? Mięso pokrój na cienkie paski, a następnie dopraw je za pomocą soli i pieprzu. Na woku rozgrzej niewielką ilość oleju. W międzyczasie pokrój na cienkie paski również cebulę, dwa rodzaje papryki oraz marchewkę. Ponadto drobno posiekaj czosnek i zetrzyj na tarce świeży imbir.

Do rozgrzanego naczynia wrzuć kurczaka, a gdy mięso się zarumieni, dorzuć warzywa. Kiedy te się zeszklą, całość zalej sosem sojowym. Dopiero teraz dodaj chilli – chyba, że zależy Ci na znacznie ostrzejszym smaku. Wtedy możesz dodać przyprawę do woka razem z warzywami. Całość gotuj przez około pięć minut, od czasu do czasu mieszając.

Przepis na smażonego kurczaka z woka – sposób podania

Zależnie od Twoich preferencji smakowych kurczaka z woka możesz podawać między innymi z makaronem ryżowym lub ryżem jaśminowym. Jeżeli zdecydujesz się na makaron, po ugotowaniu możesz dorzucić go bezpośrednio do woka i podsmażyć z resztą składników.

Danie możesz ozdobić świeżym szczypiorkiem, a także orzechami nerkowca. Świeży sok z limonki stanowi doskonały dodatek do tego typu potraw, dodaj go do smaku.

Korzystając z tego przepisu na smażonego kurczaka, przygotujesz to danie szybko i bez większego problemu. Zachęcamy Cię do zapoznania się z innymi przepisami na naszej stronie, a także ofertą dotyczącą akcesoriów kuchennych.