Wczytuję dane...

Do czego służy patelnia wok?

Jeśli lubisz gotować, a w dodatku jesteś miłośnikiem kuchni azjatyckiej, patelnia wok może okazać się idealnym rozwiązaniem, dzięki któremu nie będziesz chciał wyjść z kuchni. Produkt jest idealnym sposobem na smażenie dań bez potrzeby stosowania dużej ilości tłuszczu. Dzięki swoim wyjątkowym właściwościom stworzymy szybko pyszne azjatyckie danie, które zachwyci podniebienia delektujących się nim osób. Jeśli chcesz dowiedzieć się, jaka patelnia wok jest najlepsza oraz poznać jej zalety, zapraszamy Cię do przeczytania dalszej części artykułu.

Patelnia wok - jaka najlepsza?

Na rynku dostępnych jest kilka rodzajów patelni wok, jednak warto wybrać taki, który będzie charakteryzował się wysoką jakością i dopasowaniem do naszych potrzeb. W swoim wyborze należy kierować się jej przeznaczeniem oraz materiałem wykonania. Jednym z najbardziej znanych rodzajów patelni wok jest ten stworzony ze stali nierdzewnej lub węglowej. Dzięki szybkiemu nagrzewaniu i lepszemu przewodzeniu ciepła i niezwykłej trwałości, wok ze stali węglowej jest częściej wybierany przez klientów. W sklepach możemy też znaleźć wok żeliwny, który także jest wytrzymały oraz dzięki materiałowi, z którego został wykonany, charakteryzuje się brakiem przywierania do niego produktów spożywczych. Kolejnym z występujących w sprzedaży rodzajów jest wok ceramiczny. Jest zdecydowanie lżejszy od pozostałych i niezwykle łatwy w utrzymaniu czystości. Co więcej, niebywałą cechą i zaletą powierzchni ceramicznej jest brak wpływu na zmianę smaku potrawy, co jest bardzo ważne dla każdego miłośnika wyszukanych aromatów i potraw. Wybór odpowiedniego rodzaju uzależniony jest od posiadanej przez nas kuchenki, a także od naszych indywidualnych potrzeb. Najlepsze patelnie posiadają dobrej jakości tworzywo, z którego zostały wyprodukowane oraz cieszą się dużą trwałością i odpornością na uszkodzenia.


Do czego służy patelnia wok?

Patelnia wok jest jednym z najbardziej popularnych naczyń używanych w kuchni azjatyckiej. Jednak okazuje się, że nie tylko w Azji sprzęt cieszy się uznaniem. Coraz więcej krajów korzysta z dobrodziejstw tej głębokiej patelni służącej do smażenia potraw na niewielkiej ilości oleju. Urządzenie idealnie sprawdza się do przygotowywania różnego rodzaju makaronów oraz warzyw, a dzięki swoim zaokrąglonym brzegom idealnie nada się do równomiernego podgrzewania wszystkich produktów. Co więcej, patelnię wok możemy wykorzystać nie tylko do przyrządzania orientalnych potraw, ale także tradycyjnego włoskiego risotto czy pysznej ryby z warzywami. Dzięki uniwersalnemu zastosowaniu urządzenia możemy przy jego użyciu gotować na parze oraz dusić dania, w szczególności te mięsne.

Patelnia wok - zalety

Dzięki swojemu wyjątkowemu kształtowi produkt równomiernie rozprowadza ciepło, co znacznie ułatwia przygotowywanie jedzenia. Jego wykorzystywanie jest niezwykle proste, a półkolisty kształt wpływa na oszczędność czasu. Jest to wielofunkcyjna patelnia, na której oprócz smażenia, możemy także podgrzać jedzenie na parze oraz dusić mięso. Ponadto dzięki potrzebie użycia niewielkiej ilości oleju, gotowanie przy pomocy patelni wok jest niezwykle zdrowe. Dzięki swojej uniwersalności sprzęt może zastąpić różne rodzaje garnków, co czyni go jeszcze bardziej przydatnym, wręcz niezbędnym wyposażeniem Twojej kuchni. WOK bardzo długo utrzymuje ciepło, co przekłada się na jak najdłuższe zachowanie temperatury przygotowywanego w nim jedzenia. Jest to szczególnie pomocne, kiedy czekamy na bliską osobę i chcemy, aby zjadła przygotowany przez nas, nadal ciepły posiłek.