Zbliżające się święta to z jednej strony magiczny czas, przepełniony radosnymi spotkaniami z bliskimi, ale to także wiele pracy w kuchni. W świątecznym okresie nie może zabraknąć słodkości i nie przypadkowo to właśnie pod koniec grudnia Polacy robią najwięcej wypieków. W tym tekście podpowiemy, jakie blachy do pieczenia świątecznych ciast sprawdzą się najlepiej.
Wybierając blachę, należy przede wszystkim ocenić, dla ilu osób będą przygotowywane wypieki. Rozmiar bowiem powinien definiować wybór, gdyż nikt nie chce, żeby świąteczne ciasta się zmarnowały!
Blacha powinna także być dopasowana do rodzaju konkretnego wypieku. Na przykład do ciast rosnących (np. ciasta drożdżowego lub jogurtowego) warto kupować głębsze formy, ponieważ wypiek będzie mógł wyrosnąć i będzie mieć oparcie. Z drugiej strony taka blacha niekoniecznie sprawdzi się w przypadku pieczenia ciastek, ponieważ najpewniej nie będzie mieć dużej powierzchni. W tej sytuacji znacznie lepszym wyborem będzie wąska i duża blacha. Zalecamy wybór egzemplarzy z krawędzią umożliwiającą zsypanie, co zapobiegnie ewentualnym złamaniom kruchych ciastek. Ponadto w przypadku sernika zalecamy wybór blachy z pokrywą, ponieważ pomoże to zapobiec opadnięciu ciasta np. przez zmianę temperatury wywołaną otwarciem piekarnika. Natomiast planując wykonać babkę, zachęcamy do wyboru formy silikonowej, która ułatwi wyjęcie wypieku po wyjęciu z piekarnika. Tymczasem do ciast kruchych najbardziej polecamy blachy płaskie o dowolnym kształcie. Pięknie prezentują się blaszki okrągłe z pofalowaną krawędzią, dzięki której upieczone ciasto będzie nie tylko bardzo smaczne, ale też ładne. Do tortów oraz ciast rosnących dobrym wyborem będzie tortownica.
Szukając jednak dobrej blachy, warto skupić się także na technicznych stronach tych produktów. Zalecamy kupno modelu wykonanego z bezpiecznego materiału, czyli takiego, który nie wejdzie w reakcję chemiczną z żywnością. Dobrym rozwiązaniem są na przykład stal nierdzewna, silikon, ocynowana blacha czy ceramika. Profesjonalne blachy do pieczenia ciast nie zmienią także smaku wypieku.
Świetnie sprawdzą się modele, które posiadają nieprzywierającą powłokę. Niestety, niektóre blachy oraz formy mogą spowodować przyklejenie ciasta, co może prowadzić do problemów z wyciągnięciem wypieku, a w efekcie nawet jego złamanie czy innego rodzaju uszkodzenie. Przypominamy, że niektóre blachy do pieczenia ciast wymagają dodatkowego pokrycia warstwą tłuszczu, na przykład modele ocynowane.
Profesjonalne blachy do pieczenia ciast powinny być też łatwe w czyszczeniu. Wybierając jednak dobry materiał, nie powinno być z tym problemu. Pragniemy jednak wspomnieć, że warto zaopatrzyć się w formy przeznaczone do mycia w zmywarce.
Jeżeli potrzebujesz dobre blachy do pieczenia świątecznych ciast, to możesz się w nie zaopatrzyć w naszym sklepie internetowym. W naszym asortymencie znajdują się wyłącznie sprawdzone produkty wysokiej klasy, które pochodzą od renomowanych producentów. Wyróżnia nas również zróżnicowany asortyment, pełen profesjonalnych blach do pieczenia ciast w różnych kształtach i rozmiarach. Są tworzone z bardzo dobrych materiałów. Poza tym nadal cechują się konkurencyjną ceną. Zachęcamy również do lektury innych wpisów na naszym blogu!